Prijs der Nederlandse Letteren
in Gent, Sint-Niklaas en Antwerpen

Tournée Royale met Tom Lanoye + Special Guests

Wo 02/10 Gent
Za 12/10 Antwerpen
De Roma  (20.00)
© Jan Vanriet

De driejaarlijkse Prijs der Nederlandse Letteren wordt uitgereikt in een paleis en in beperkte kring. Laureaat Lanoye haakt daar in oktober graag drie volkse theatervieringen aan vast, toegankelijk voor iedereen. Voorstellingen in De Vooruit, Pop-up theater ’t Bau-huis en De Roma, met mooie, door Lanoye uitgenodigde gasten.

lees verder

Uitgelezen
24/09/2024

Na een geslaagde doorstart is Uitgelezen klaar voor een volgend seizoen. Presentator Ruth Joos wordt daarin opnieuw bijgestaan door vertrouwde gezichten Ibe Rossel, Melissa Giardina en Angelo Tijssens, maar net als in de lente verwelkomen we ook wisselende panelleden die allemaal één ding gemeen hebben: ze lezen graag boeken en kunnen er op een aanstekelijke manier over vertellen.

fragment
Uit: De stem van Sulina van Anneleen Van Offel

Maar wat met de onzichtbare zijde van de rivier, niet de bovengrondse stroom die landschappen uitsnijdt en die de lijn volgt van de tijd, van opkomst en ondergang, van geboorte tot dood, maar de zijde die van haar een cirkel maakt?

lees verder
fragment
Uit: Een vlam Tasmaanse tijgers van Charlotte Van den Broeck

Het landschap spert haar mond open. Getande horizon. Grillige bergen duwen kale toppen omhoog en door de rotsachtige, met mirte begroeide kloven razen rivieren, een slikbeweging in verslindende wildernis, een afdaling naar het allerbinnenste. Het ruige zuidwesten behoort tot de meest ondoordringbare stukken van het eiland en bioloog David Fleay gelooft dat er hier een laatste bolwerk van Tasmaanse tijgers standhoudt.

lees verder
De Randen
03/08/2024

In zijn debuutroman De randen (2023) onderzoekt Angelo Tijssens de impact van herinneringen aan een vervlogen jeugd op een volwassen leven, en hoe de liefde – of het gebrek daaraan – doorslaggevend is. Voor een unieke want eenmalige voorstelling op het MA Festival in Brugge kreeg hij gezelschap van gambist Liam Byrne, topmuzikant en specialist in oude muziek en improvisatie. Samen verkenden ze de randen van het menselijk geheugen, geruggensteund door nieuw werk van fotograaf en beeldend kunstenaar Tine Guns. Foto’s door Ligia Poplawska.

ontdek

Ben je tussen 14 en 25 jaar en schrijf je poëzie? Stuur dan nu je gedicht in bij DUNK!

dunk.begeerte.be

Behoud de Begeerte organiseert jaarlijks de Herman de Coninckprijs voor poëzie.

hermandeconinckprijs.be

Boeken die beklijven, besproken door lezers die goed kunnen argumenteren. Dat is de essentie van Uitgelezen, het maandelijkse boekenprogramma in De Vooruit.

uitgelezen.live