2024/2025

Tournee Royale with Tom Lanoye + Special Guests

02/10 Gent
12/10 Antwerpen
De Roma  (20.00)
© Jan Vanriet
02/10 Gent
12/10 Antwerpen
De Roma  (20.00)

De driejaarlijkse Prijs der Nederlandse Letteren wordt uitgereikt in een paleis en in beperkte kring. Laureaat Lanoye haakt daar in oktober graag drie volkse theatervieringen aan vast, toegankelijk voor iedereen.

Voorstellingen in De Vooruit, Pop-up theater ’t Bau-huis en De Roma, met mooie, door Lanoye uitgenodigde gasten. Zelf zal de auteur, op de hem zo eigen wijze, performen uit zijn pas opnieuw uitgebrachte De Waasland Omnibus. Die bestaat uit Een slagerszoon met een brilletje (1985), Kartonnen dozen (1991) en Sprakeloos (2009), de drie romans met het hoogste autobiografische gehalte in het literaire oeuvre van Tom Lanoye.

02/10 (19.30) VIERNULVIER in De Vooruit, Gent
Een avond met Tom Lanoye, Jan Decleir, Filip Jordens, Antjie Krog, Lisette Ma Neza en een mystery guest

06/10 (15.00) CC Sint-Niklaas in ’t Bau-huis, Sint-Niklaas
Een middag met Tom Lanoye, Jan Decleir, Filip Jordens en Antjie Krog

12/10 (20.00) De Roma, Antwerpen
Een avond met Tom Lanoye, Jan Decleir, Els Dottermans, Antjie Krog, Lisette Ma Neza en Tutti Fratelli

Jan Decleir, gelauwerd en geliefd acteur en vertolker van het onvergetelijke personage Risjaar Modderfokker den Derde uit Ten oorlog, de theaterproductie uit 1997 door de Blauwe Maandag Compagnie in regie van Luk Perceval, waarvoor Lanoye een bewerking schreef van de koningsdrama’s van Shakespeare.

Antjie Krog, de Zuid-Afrikaanse dichter en schrijver die speciaal voor deze tour naar België komt, vanuit Kaapstad: om voor te lezen uit eigen werk (van haar hand verschijnt in oktober de bloemlezing Breuk in de horizon, met Nederlandstalige en internationale poëzie) en om samen met Tom voor te lezen uit diens werk.

Lisette Ma Neza, slam poet, filmmaker en de eerste stadsdichter van Brussel (van januari 2024 tot maart 2026), met dank aan haar parcours als bruggenbouwer; ook zij brengt tijdens de tournee eigen werk en leest voor uit teksten van Lanoye.

Filip Jordens, zanger, acteur en theatermaker en onvolprezen als de gedreven performer van de liederen van Jacques Brel, de Belgische troubadour die de hoogste toppen scheerde met zijn aangrijpende, soms meedogenloze muzikale portretten.

Els Dottermans, actrice en begenadigd zangeres die, op zaterdagavond in De Roma in Antwerpen, een hommage brengt aan Ann Christy, de Vlaamse zangeres die veertig jaar geleden overleed; waarbij ze ondersteuning krijgt van het koor van Tutti Fratelli.

Tutti Fratelli, de sociaal-artistieke werkplaats onder leiding van Nico Sturm, in opvolging van Reinhilde Decleir, de oprichter van dit Antwerpse gezelschap, dat onlangs in De Roma Lanoyes bewerking van Shakespeares The Tempest speelde (De Störm).

Dit programma komt tot stand in samenwerking met Literatuur Vlaanderen, de Nederlandse Taalunie, de Nationale Loterij en Uitgeverij Prometheus.